nieuws

Meer mensen, meer toekomst. Simulator voor gemeenten

Dec
2020

Tegen 2035 zullen er in de Gentse regio 45.000 inwoners bijkomen. Dat betekent extra woningen, werkplekken en voorzieningen. Daarnaast zal een stijgende populatie ook opgaves met betrekking tot zorg, water, landbouw, energie, mobiliteit en economie met zich meebrengen. De provincie Oost-Vlaanderen, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en Architecture Workroom Brussels (AWB) bogen zich de voorbije twee jaar over dit vraagstuk. Het resultaat van dat denkwerk is een online platform waarmee gemeenten simulaties kunnen maken.

De denktank weerhield zes grote transities die aan de orde zijn. Die spelen zich af op het vlak van 1) hernieuwbare energie, 2) gedeelde mobiliteit 3) gezonde landbouw, 4) zorgzame leefomgeving, 5) circulair bouwen en 6) biodiversiteit en water.

Met de simulator kunnen lokale besturen kansrijke gebieden ontdekken in hun gemeente die de mogelijkheid bieden één of meerdere transities te realiseren. Per kansrijke plek zijn er verschillende toekomstscenario’s, met elk een andere transitie-impact én mogelijk effect op verdichting en kernversterking. Door te simuleren op verschillende plekken in de gemeente krijgen ze een beeld over hoe de demografische groei kan opgevangen worden én tegelijk het burgemeestersconvenant kan worden gerealiseerd. Maar ook het mobiliteitsvraagstuk, de landbouw enz worden in één adem meegenomen.

Op het einde van de simulatie kan de gemeente een toekomstrapport downloaden. Met elk gekozen toekomstscenario komt een praktisch stappenplan om het scenario te realiseren. Daarnaast biedt de tool gemeenten ook een dieper inzicht in de transities en ook met wie en hoe ze het best kunnen gerealiseerd worden.

`Meer mensen, meer toekomst’ kadert binnen het strategisch project ‘Regie van en voor het Oost-Vlaams Kerngebied 2035’ (OVK).

Zelf proberen? https://meermensenmeertoekomst.be/

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

M A I L E R L I T E