nieuws

Nieuwe webpagina. Tien ruimtelijke kernkwaliteiten.

Nov
2021

De 10 kernkwaliteiten uit de strategische visie Beleidsplan Ruimte Vlaanderen bieden een kader voor een kwaliteitsvolle inrichting en een optimaal beheer van de leefomgeving. Door samen met bewoners en gebruikers de kernkwaliteiten van een omgeving in beeld te brengen en bespreekbaar te maken, worden kansen, noden en verwachtingen concreet en inzichtelijk. Het Departement Omgeving ontwikkelde een nieuwe webpagina ‘Aan de slag met de 10 kernkwaliteiten van de leefomgeving’. Die biedt ondersteuning en inspiratie om de kernkwaliteiten te laten doorwerken in de praktijk.

De webpagina richt zich tot lokale besturen, ontwerpers en omgevingsprofessionals. U vindt er onder meer een beeldencatalogus, inspirerende praktijkvoorbeelden en een instrumentengids. De voorbeelden maken duidelijk dat de kernkwaliteiten steeds in relatie tot elkaar moeten bekeken worden en zo interessante dwarsverbanden kunnen blootgeleggen. De bedoeling is de kernkwaliteiten voor een specifiek gebied in te vullen om zo tot een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving te komen.

De tien kernkwaliteiten zijn:

  1. Gedeeld en meervoudig ruimtegebruik
  2. Robuustheid en aanpasbaarheid
  3. Klimaatbestendigheid
  4. Inclusief samenleven
  5. Herkenbaarheid, leesbaarheid en aantrekkelijkheid
  6. Gezondheid
  7. Erfgoed en landschappen
  8. Energetische aspecten
  9. Economische vitaliteit
  10. Biodiversiteit, ecologische samenhang en bodemkwaliteit

Ga naar de website ‘Aan de slag met de 10 kernkwaliteiten’

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).