nieuws

VRP pleit voor ruimtelijke expertise in relance

Jun
2020

De VRP roept politici en relancecomités op om ook ruimtelijke expertise mee te nemen in de relanceplannen. De lockdown heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat er te weinig publieke ruimte en groen is waar burgers veilig kunnen wandelen of fietsen. Tijd dus om het BRV – de bouwshift – werkelijk te realiseren. De druk bijgewoonde #PostCoronaTalks webinars toonden dat er al veel enthousiasme en expertise aanwezig is in Vlaanderen. De VRP zal de inzichten uit deze webinars  overmaken aan onze politici en experten in de relancecomités.

Trek de win-winkaart

De crisis is maatschappelijken economisch bijzonder ingrijpend, maar de exit biedt ook kansen om bij testuren richting gezonde leefomgeving. Laat ons binnen de economische enmaatschappelijke heropstart maatregelen te nemen die win-wins zijn op allemogelijk vlakken.

Veel oplossingen om de stadklimaatrobuust te maken, blijken immers in deze gezondheidscrisis eveneens vanpas te komen. In ruimtelijke termen betekent dit meer groene open ruimte,nabijheid van diensten en voorzieningen (versterken van de lokale economie opgezonde wandelafstand!), kernversterking, de bouwshift en meer aandacht voor deactieve weggebruiker. Gezondheid is bovendieniets wat mensen persoonlijk raakt en kan dus – veel meer dan klimaat – eentrigger zijn voor enkele moedige politieke keuzes.

De VRP vindt het belangrijk bij het relancebeleid ook hetperspectief van kwetsbare doelgroepen mee te nemen. De crisis heeft deachterstelling alleen maar verdiept en vergroot. Tijd dus om de kloof terug tedichten.  

De PostCoronaTalks hebben heel wat interessanteinformatie en invalshoeken getoond. De bevindingen zullen later inpublicatievorm verschijnen. Hier kunt u alvast de lezingen en presentatiesherbekijken: https://www.vrp.be/activiteit/postcoronatalks

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).