Ploeg

Landbouw en ruimtelijke planning: een nieuw team?

Landbouw geeft van oudsher mee vorm aan de ruimte in Vlaanderen. Toch lijken ruimtemakers vooral oog te hebben voor de bebouwde omgeving. Landbouwruimte wordt soms te eng benaderd als een louter juridische bestemming. Zo komt de klemtoon van het maatschappelijk debat vaak te liggen op de ruimteboekhouding – en dat is een gemiste kans. Door de toenemende druk op open ruimte en vanuit de klimaatuitdagingen wordt een coherente lokale en bovenlokale visie op de landbouwruimte immers alleen maar prangender. Voor de Werelddag van de Stedenbouw 2021 lanceren we PLOEG als noemer, omdat we denken dat iedereen er baat bij heeft als landbouw en ruimte in de nabije toekomst een team vormen. We strijken neer in Beveren-Waas voor een dag vol kennis en inzicht over landbouw en ruimte, met inspirerende voorbeelden voor lokale besturen, de landbouwsector, ontwerpers en planners. Keynote is de Nederlandse planoloog Gebrand Naeff die haalbare strategieën aanreikt voor lokale besturen om met landbouwruimte om te gaan.

Presentaties plenaire ochtend

brochure werelddag 2021

call to action landbouw

Gezamenlijke oproep tot actie landbouw

foto’s werelddag 2021

Met dank aan ILVO, VLM, KU Leuven, UGent, UAntwerpen, Hogent, Labo Ruimte, Voorland, Atelier Romain, Fris in het Landschap, Architecture Workroom Brussels

 

   

 Departement Omgeving

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).