nieuws
beleidsadviezen

Pas lijst van toelaatbare zonevreemde functiewijzigingen aan, schrap functiewijzigingen in agrarisch gebied!

Call to action vanuit het vlaams 'open ruimte' middenveld

beleidsadviezen
Nov
2021
Op de Werelddag van de Stedenbouw (18/11/21, Beveren-Waas) die dit jaar in het teken staat van landbouw, doen een aantal middenveldorganisaties een oproep tot actie. De organisaties – waaronder de VRP, Natuurpunt en de Boerenbond – vragen de Vlaamse Overheid om de zonevreemde functiewijzigingen, die de overheid al sinds 2003 toelaat in agrarisch gebied, te schrappen. De oproep is des te opmerkelijk omdat het de eerste keer is dat een aantal openruimtespelers – die historisch gezien tegenstrijdige belangen vertegenwoordigen – een gezamenlijk signaal geven. De ondertekenaars vinden dat de open ruimte moet voorbehouden worden voor landbouw en natuur. Een verdere verstedelijking van het buitengebied is volgens de organisaties uit den boze.

Niet-agrarisch gebruik moet volgens de ondertekenaars opnieuw de uitzondering worden. Sites met landbouwkundige potentie moeten opnieuw een landbouwfunctie krijgen. Als dit niet mogelijk is en de gebouwen een beperkte erfgoedwaarde hebben, moet sloop en sanering van de vrijgekomen grond een valabel alternatief zijn, aldus de ondertekenaars.

Naast het indijken van de verdere residentialisering en ander zonevreemd gebruik van agrarisch gebied, is het schrappen van zonevreemde functies een noodzakelijke voorwaarde om een landbouwvriendelijk beleid inzake vrijkomende landbouwsites te kunnen ontplooien.

Wilt uw organisatie de oproep mee ondertekenen? Graag een mailtje sturen naar lydia.decuypere@boerenbond.be

Hier kunt u de volledige oproep lezen.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).