nieuws
VRP afstudeerprijs

Afstudeerprijs 2017

VRP afstudeerprijs
Nov
2017

Op 16 november 2017 werd op de Werelddag van de Stedenbouw de jaarlijkse VRP-Afstudeerprijs uitgereikt aan Dimitri Voordeckers (KU Leuven) voor zijn eindwerk ‘Stedelijk metabolisme als ruimtelijk ontwerptool voor de optimalisatie van watercycli – case study Leuven’. De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Griet Celen (VLM).

Stedelijk metabolisme als basis voor ontwerp

Dimitri bracht het natuurlijke en het stedelijke watersysteem kwantitatief en ruimtelijk in beeld, en verknoopte ze vervolgens aan mekaar. Volgens de juryleden kwam hij hierbij tot beloftevolle voorstellen waarbij het teveel aan water in het natuurlijke watersysteem wordt gebruikt voor het aanvullen van het stedelijke watersysteem. De jury vond de methode die hij hanteert zeer verdienstelijk op academisch niveau en meent dat erop kan worden verder gewerkt om het stedelijke metabolisme in zijn globaliteit in kaart te brengen en als basis te gebruiken voor stedelijk ontwerp. De jury onderstreept daarbij wel het belang om ruimtelijke ontwerpen niet te baseren op één stroom, maar steeds op het geheel van de stromen.

Oplossing voor het dreigend watertekort in steden

Wateroverlast wordt vaak als een probleem gezien. Maar het kan ook kansen bieden als je het overstromingswater kan opvangen, zuiveren en inzetten als productiewater in de industrie. Mijn studie toont aan dat één zware overstroming tot 27 dagen drinkwaterproductie kan opleveren. Door het natuurlijk water met het stedelijk water te verbinden, kan je ook een oplossing zoeken voor het dreigend watertekort in steden, waar de grondwaterlagen door overbemaling uitgeput raken’, zegt Dimitri Voordeckers over zijn eindwerk in Het Belang van Limburg.

Drie nominaties

De VRP-Afstudeerprijs is een jaarlijks initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) met de steun van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege. Met de prijs wil de VRP innovatieve en creatieve eindwerken in de kijker zetten en de makers ervan de mogelijkheid bieden hun werk te tonen aan de vakwereld.

Er werden ook drie eindwerken genomineerd:

  • The Newari Vernacular Revi[v-s]ed: Seismic building cultures in a context of transition in Bungamati & Khokana, Kathmandu Valley, Nepal. (Yanne Gillekens, Evelien Roelands, Katrien Valcke, Sophie Van Hulle – KU Leuven)
  • De brug tussen ruimtelijk beleid en ruimtegebruik. Een exploratief onderzoek naar het potentieel van brede communicatie en sensibilisering van de individuele burger voor een verhoogd ruimtelijk rendement. (Lotte Verduyckt – KU Leuven)
  • Zonevreemde economisch georiënteerde activiteiten in het buitengebied: analyse van het bestaande instrumentarium en van het lokale zonevreemde beleid. (Tom De Keyzer – VUB)

Presentatie eindwerken op 18 januari 2017

Op 18 januari zullen de winnaar en de genomineerden hun eindwerken presenteren op de VRP-Nieuwjaarsreceptie. Schrijf deze datum alvast in uw agenda!

Hier vindt u een overzicht van alle inzendingen van de VRP-Afstudeerprijs 2017

Jury: Griet Celen (VLM, juryvoorzitter), Bert Claes (stad Antwerpen), Miechel De Paep (Buur), Debbie De Spiegeleire (stad Gent), Boris Huyghebaert (Atelier Romain), Kristien Lefeber (provincie Limburg), Peter Swyngedauw (Omgeving), Koen Van Den Troost (Intercommunale Leiedal) en Peter Vervoort (Ruimte Vlaanderen).

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

Dank je! Uw inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.