nieuws
VRP-afstudeerprijs

Winnaar VRP-afstudeerprijs 2023

Proficiat, Lena Verlooy!

VRP-afstudeerprijs
Dec
2023
De winnaar van de VRP-afstudeerprijs 2023 is geworden ... Lena Verlooy! Met haar onderzoek naar de stedelijke belevenis van vrouwen met een migratieachtergrond in Antwerpen-Noord brengt zij een belangrijk, onderbelicht thema onder de aandacht.

Doorgaans is de publieke ruimte niet afgestemd op de noden en behoeften van vrouwen. En al zeker niet op vrouwen met een migratieachtergrond. Bijkomend zijn ze ondergerepresenteerd in planningsjobs en worden ze vaak niet genoeg gehoord in participatiemomenten, of stelt hun situatie hen niet in staat om aanwezig te zijn op die geplande momenten. Als gevolg van die onderrepresentatie worden vrouwen met een migratieachtergrond belemmerd bij het laten gelden van hun stem wanneer het aankomt op plekken die hun dagelijkse leven beïnvloeden.

Op basis van bovenstaande vaststellingen probeert Lena te begrijpen wat de stedelijke beleving van vrouwen met een migratieachtergrond in Antwerpen-Noord is. Ze doet dat door verschillende perspectieven en stemmen uit de wijk te bevragen. Ze vestigt daarbij in het bijzonder aandacht op inclusieve vormen van kennisproductie en communicatie om ook ervaringsgerichte en lokale kennis van kwetsbare bewoners in het planningsdebat te betrekken. Het onderzoek stelt alternatieve inspraakmomenten voor die kwetsbare bewoners toelaten op te treden als actieve planningsagenten, en geeft daarvan ook een concreet voorbeeld.

De jury prijst de maatschappelijke relevantie van het werk, de vernieuwende inzichten wat betreft de participatiemethoden en is van mening dat de aanzet tot debat rond dit thema een belangrijke, nodige stap is voor de planningswereld.

Namens de jury van de afstudeerprijs

Griet Celen (juryvoorzitter), Simon Verledens, Laurens Van Hoek, Helena Bieseman, Marjolein Lyssens, Jan Comhair, Sarah De Pourq, Fien Batens, Miechel De Paep, Koen Van den Troost, Samuel Van de Vijver, Maarten Vrebos

Dikke proficiat!

Een eervolle vermelding is op zijn plaats voor de drie finalisten:

Glenn Willems / The Landed Community Kitchen in the Agroecological Transformation of the City: a Neighbourhood Approach

Lucas Verhaeghe / Leuven 2050, possible futures: Transitions

Dominiek Mans / Turnhoutsebaan: Herinrichting van een gewestweg via co-creatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).