nieuws
publicaties

Een bouwshift in Vlaanderen is noodzakelijk. Zoniet komen we hopeloos in de problemen met wateropvang en droogte en verliezen we biodiversiteit en ecosysteemdiensten. Bovendien blijkt onze typische verspreide bebouwing (ook wel urban sprawl genoemd) te leiden tot een enorme auto-afhankelijkheid (wat resulteert in te grote CO2-uitstoot, files, verkeersslachtoffers), een grote maatschappelijke kost (door het aantal bijkomende meter bestrating en riolering) en de minder efficiënte organisatie van diensten als onderwijs en openbaar vervoer. Onze kernen kwalitatief verdichten en de open ruimte die ons rest voorbehouden voor landbouw en natuur, is absoluut noodzakelijk.

Het is het komende decennium dé opdracht van lokale besturen: samenwerken met ontwikkelaars voor betere projecten waarbij duurzame mobiliteit, hernieuwbare energie en groene omgevingsaanleg centraal staan. Lokale besturen zijn echter soms wat onwennig bij de praktijk van ‘onderhandelingsstedenbouw’. Gebaseerd op de begeleiding van gemeenten uit de provincie Vlaams-Brabant laten we daarom in een nieuwe leidraad experten aan het woord over procesvoering en vastgoedrekenen, contracten en fasering, stallingsnormen, collectieve energieoplossingen en het integreren van groenblauwe infrastructuur die het leven in de gemeentelijk kern aantrekkelijker maakt dan ooit.

De leidraad is zowel digitaal beschikbaar als op papier te bestellen (als je voor 11 maart invult krijg je hem gratis opgestuurd, na 11 maart betaal je 8,5 euro administratieve kost). Vlaamse-Brabantse besturen krijgen ook na 11 maart nog gratis papieren exemplaren vanuit de Provincie Vlaams-Brabant aangeboden (ook via onderstaand formulier).  Bekijk de leidraad hieronder digitaal of vul het bestelformulier onderaan in om je papieren exemplaar te bestellen.

Bekijk/download de leidraad via de knop onderaan deze pagina.

Bestel de leidraad op papier

Bestel hier je papieren leidraad!

       

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).