nieuws
publicaties
Hoe kan je hemelwaterinfiltratie in je stedenbouwkundige verordening opnemen? Op welke manier kan je met de verordening maximaal inzetten op privaat groen? Is het tijd om de auto- en fietsparkeernorm in de gemeente te herbekijken en hoe zoek je naar goede voorbeelden? Hoe zet je met de bouwcode in op fossielvrij verwarmen? En hoe krijg je burgers en ontwikkelaars mee in dit verhaal?

Het voorbije jaar werkten Bond Beter Leefmilieu, Voorland en VRP in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant en VVSG intensief aan een Toolbox die lokale besturen ondersteunt bij de opmaak van een bouwcode die mee vorm geeft aan het klimaatbeleid.

Op de digitale studiedag 20 juni toonden we hoe je klimaatdoelen kan halen met betrekking tot hemelwateropvang en infiltratie, groen en bomen, duurzame mobiliteit, fossielvrij verwarmen en circulair, klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen in de bouwcode. Naast de thema’s hadden we ook aandacht voor de inzet van het instrument in slimme combinatie met andere instrumenten, hoe we op brede gedragsverandering van burgers kunnen inzetten en welke rol communicatie daarbij heeft. 

De gedrukte versie van de toolbox kan je bestellen via info@vrp.be

  • 18,50 euro, inclusief verzendkosten.

Gemeentebesturen, Gecoro’s en intercommunales van de provincie Vlaams-Brabant betalen enkel administratieve kosten (8,50 euro).

Je kan de digitale versie van de toolbox hier gratis raadplegen:


Download het handboek


Download de werkfiches

Om je wegwijs te maken in het gebruik van de Bouwcode als Klimaattool, kan je onderstaande video bekijken:

https://vimeo.com/725961735

 

 Voorland  

 Provincie Vlaams-Brabant  

 Bond Beter Leefmilieu  

 VVSG

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).