nieuws
publicaties

Fiches gezond ontwerpen van woonomgevingen

publicaties
Aug
2021

Naast genetische factoren, gezondheidszorg en levensstijl is ook de woonomgeving bepalend voor de gezondheid van mensen. Verschillende omgevingsfactoren hebben niet alleen een directe impact op ons welzijn, maar ook een indirecte, omdat ze ons gedrag en onze levensstijl beïnvloeden. Door gezondheid mee te nemen in het ontwerp kunnen we leefomgevingen creëren die bewoners niet alleen beschermen tegen schadelijke factoren maar ook gezond gedrag stimuleren.

De publicatie Ontwerpen van toekomstbestendige en gezonde woonomgevingen (Departement Omgeving) bevat zeven ambities om gezonde woonomgevingen waar te maken. De ambities zijn uitgewerkt in concrete ontwerpfiches die als richtlijn en inspiratiebron kunnen dienen voor ruimtelijke professionals. De aanbevelingen richten zich tot het schaalniveau van het gebouw en het bouwblok. Het betreft de ruimtes die binnen het projectgebied zelf worden ontwikkeld. Er wordt hoofdzakelijk gefocust op woonomgevingen.

De zeven ambities zijn:

  1. actief verplaatsen
  2. bewegen en ontspannen 
  3. klimaatbestendig leefmilieu 
  4. balans tussen collectief en privaat
  5. toekomstbestendige woonvormen
  6. efficiënt ruimtegebruik
  7. ruimtelijk comfort

U kunt de publicatie downloaden via deze link

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).