nieuws
publicaties

Nieuwe publicatie. Coöperatief wonen in Vlaanderen

publicaties
Aug
2020

De voorbije eeuw heeft de wooncoöperatie internationaal bewezen dat het een hefboom kan zijn voor het faciliteren van betaalbaar, kwaliteitsvol en duurzaam wonen op lange termijn. Het model combineert de voordelen van kopen en huren, onttrekt grond en woningen aan speculatie en stroomlijnt de synergie tussen burgers en overheden in het samen realiseren van het recht op wonen. In België stond de wooncoöperatie centraal in de wederopbouw na WO I, maar het model werd ondergesneeuwd door de later gevoerde wooneigendomspolitiek. Recent hebben burgers, middenveldorganisaties en overheden de wooncoöperatie echter weer herontdekt.

Deze nieuwe publicatie van Cera – waaraan de VRP haar medewerking verleende – wil burgers, middenveld en overheden een helder inzicht geven in de principes, de uitdagingen en de mogelijkheden van coöperatief wonen in Vlaanderen. Daarnaast worden er praktische adviezen geboden zodat de slaagkansen om wooncoöperaties op te starten vergroten.

De publicatie werd opgezet binnen het ‘COOP Piloottraject’ van Cera waarin zij met behulp van kennisontwikkeling, kennisdeling en dienstverlening de verdere ontwikkeling van wooncoöperaties in België wil ondersteunen.

‘Coöperatief wonen in Vlaanderen’ kan gratis gedownload worden via de website van CERA

Webinar

Bij de publicatie hoort ook een webinar. Die kunt u hier (her)bekijken: https://www.cera.coop/nl/cooperaties/kalender/2020/20200703-webinar-wooncooperatie-een-model-tussen-huren-en-kopen

Foto: wooncoöperatie in Zürich (foto: Hans Tindemans)

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).