nieuws
publicaties

Nieuwe publicatie. Wij(k)water. Hergebruik van hemelwater.

publicaties
Feb
2022

In Gent vloeien er jaarlijks miljoenen liters water van de kerkdaken rechtstreeks in de riolering. Om die verspilling tegen te gaan, lanceerde het Gents MilieuFront een proefproject waarvoor het kon rekenen op de steun van de Koning Boudewijnstichting.

Voor vijf Gentse kerken werd nagegaan hoe regenwater kan worden opgevangen en afgekoppeld van het rioleringsnet.

Hoe en waar kan water opgevangen worden? Is infiltratie een beter idee? Hoeveel regenpijpen heb je nodig? Wat kan je doen met het water? Kan de buurt betrokken worden? … Deze en andere praktische vragen werden in detail bestudeerd. Omdat iedere kerk en buurt anders is, leverden de vijf casestudies telkens andere mogelijkheden en scenario’s op.

Voor een van de kerken werd het idee gelanceerd om het water te hergebruiken voor het spoelen van de toiletten van een nabijgelegen school. Op een andere plek werd bekeken of het water kan worden gebruikt voor een buurtpark en de veegwagens van de stad. Nog elders werd het plan opgevat om bij de heraanleg van de buurt een waterspeelpark aan te leggen dat tegelijk de waterinfiltratie van de grond verbetert. En in de buurt van de Sint-Martinuskerk zou het opgevangen water gebruikt kunnen worden voor plaatselijke moestuintjes – een goedkoop en makkelijk te realiseren idee.

Alle casestudies werden gedetailleerd uitgewerkt in een mooie publicatie die alvast duidelijk maakt dat veel klimaatvriendelijke aanpassingen niet duur hoeven te zijn. Samenwerking met buurtbewoners is daarbij evenwel cruciaal.

Hier kan je het boek downloaden

Meer informatie vind je op de website van het Gents MilieuFront en de Koning Boudewijnstichting

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).