nieuws
publicaties

Collectief wonen in dorpen

Steeds vaker wordt het gezicht van Vlaamse dorpskernen bepaald door zielloze appartementsblokken die niet bijdragen aan de verblijfskwaliteit, de leefbaarheid of de klimaatrobuustheid van het dorp. In de nieuwe publicatie ‘Toolbox Dorpse Architectuur’ toont AR-TUR platform voor architectuur en ruimte kwaliteitsvolle, betaalbare en toekomstbestendige alternatieven voor collectief wonen in dorpen.

Het boek laat zien dat individuele architectuurprojecten wel degelijk een verschil kunnen maken voor de versterking of verbetering van de dorpskern. Het boek Toolbox Dorpse Architectuur toont diverse dorpse figuren voor meervoudig wonen. Denk aan het alledaagse rijhuis, de kwaliteitsvolle variant van de jumbofermette, erfwonen of het buurschap. Daarnaast worden dorpse tactieken getoond om kwaliteitsvolle dorpsarchitectuur te realiseren, vaak op het snijvlak van architectuur en stedenbouw: doorzichten, doorsteken, haagjes en open hoeken, maar ook de omgang met erfgoed.

Ten slotte toont het boek de ontstaansverhalen van negen inspirerende dorpsprojecten. De Toolbox is een uitnodiging om zelf aan de slag te gaan, om het gesprek aan te knopen over wat nu precies goede dorpse architectuur is en om de ontwerpconcepten uit te testen op het terrein.

Meer over het boek en de mogelijkheid tot aankopen, vind je op de website van AR-TUR

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).