nieuws
oproepen

Een coöperatieve werkplek voor VRP?

Draag jij je steentje bij aan een coöperatieve werkplek voor de Vlaamse vereniging voor Ruimte & Planning (VRP)?

oproepen
Mar
2024
Sinds 2010 heeft de VRP haar stek in het oude stationsgebouw van Antwerpen-Dam. In de afgelopen jaren heeft het VRP van tijd tot tijd eens uitgekeken naar een locatie dichter bij een groot station om de bereikbaarheid voor bezoekers (en team) te verbeteren. En recent kwam een geweldige opportuniteit aan het licht!

Op wandelafstand van Berchem-station ontwikkelt wooncoop cv momenteel het coöperatief woonproject De Wasserij. Op de site is een commerciële ruimte beschikbaar, die als kantoorruimte met gedeelde vergaderzalen en eventueel ook een ‘publieksruimte’ voor lezingen of Masterclasses zou kunnen gebruikt worden. De grote glaspartijen aan de kant van de Eikelstraat bieden ook de kans om de VRP en ruimtelijke projecten een gezicht naar buiten toe te geven. De VRP-filosofie is het concept van collectief wonen uiteraard ook heel genegen, dus is het ook een mooie kans om zelf het goede voorbeeld te geven (practice what you preach).

Eén van de belangrijkste financieringsbronnen voor de nieuwe locatie is dat voldoende mensen (of bedrijven, instanties) die de VRP een warm hart toe dragen aandelen met rendement nemen in wooncoop. Dat zijn ‘VRP-achterban’-aandelen in wooncoop. Hiermee financiert wooncoop dan een groot deel van de ruimte die de VRP zou huisvesten.

Die aandelen – één aandeel kost 250 € – beogen een rendement te bieden volgens de vastgoedindex; tussen 2013 en 2022 was die gemiddeld 3,2 % per jaar. Wooncoop cv keert geen jaarlijks dividend uit, het rendement wordt bij de verkoop van de aandelen uitgekeerd. Om de haalbaarheid te garanderen vraagt de VRP dat kandidaat-aandeelhouders of coöperanten aandelen nemen die vijf jaar vast liggen en die nadien jaarlijks opgevraagd kunnen worden. Bij uittrede krijgt de coöperant dan al zijn kapitaal plus het rendement terug. Meer info en een simulatie vind je bij de Wooncoop-investeringvoorwaarden (zie: 3.2. De terugbetaling van het aandeel).

De VRP zoekt tegen deze zomer voor de nieuwe huisvesting in totaal voor 300.000 € aandelen van de ‘VRP-achterban’ in wooncoop. We mikken daarbij op 10 sympathisanten die elk voor 10.000 € aandelen nemen, 20 die er voor 5.000 € nemen en 100 die er voor 1.000 € nemen. Maar alle bedragen zijn welkom.

Ben je geïnteresseerd om de VRP te steunen en daarvoor coöperant te worden? Dat zou ons stevig helpen. Dan willen wij je vragen om via dit formulier een investeringsbelofte in wooncoop voor het bedrag dat je kiest te formuleren, en dit bij voorkeur voor 29 maart (uiterlijk 23 april). Want dan evalueren we bij VRP of we potentieel voldoende ‘VRP-aandelen’ kunnen verzamelen en of het project kans op slagen heeft. In de loop van april (of ten laatste begin mei) laten we je dan weten of het project en de verhuis doorgaan of niet. En zo ja, zullen we je dan vragen je ‘VRP-achterban’-aandelen in wooncoop effectief te kopen.

PS: we zoeken nog een co-huurder!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).