nieuws
VRP-meeloopstages

Meeloopstages 2024: gemeente, zet de job als GOA in de kijker!

Laat een student Stedenbouw en Ruimtelijke Planning kennismaken met een job als Gemeentelijk Omgevingsambtenaar

VRP-meeloopstages
Aug
2023
Studenten Stedenbouw en Ruimtelijke Planning hebben er doorgaans weinig idee van wat de job van gemeentelijk omgevingsambtenaar precies inhoudt. Er zijn dan ook weinig kandidaten voor deze boeiende, maar onbekende job. Een omgevingsambtenaar levert mee de input voor een gemeentelijke ruimtelijke visie en moet tegelijk een goede koorddanser zijn die deze visie en lokale politieke belangen met elkaar kan verzoenen. Wat zijn de mooie kanten van dit beroep? Wat maakt het soms moeilijk? Waaruit bestaat een dag in het leven van een omgevingsambtenaar zoal?

Ook dit jaar organiseren we vanuit De Nieuwe Ruimtemakers weer een interessante uitwisseling tussen studenten en omgevingsambtenaren. Gedurende vijf werkdagen kan jouw gemeente het beroep van omgevingsambtenaar introduceren aan (een) student(en) Stedenbouw en Ruimtelijke Planning. Concreet gaat het om een ‘kijkstage’ — tussen 1 februari en 30 april 2024 — waarin ze verspreid over vijf dagen onder de vleugels van de omgevingsambtenaar worden genomen. Het is niet de bedoeling dat de studenten grote opdrachten vervullen, maar dat ze kunnen observeren, leren en vragen stellen. Hier en daar kunnen er wel kleine taken worden uitgevoerd.

"Zinvol aan de meeloopstage van De Nieuwe Ruimtemakers is dat je de studenten in een vroeg stadium al een beeld kan geven van hoe het werk is op een lokaal bestuur. Hoe de rol of functie van omgevingsambtenaar zich in de dagelijkse werking vormgeeft of wat de dagelijkse taken zijn. Vaak leeft het idee — ik had dat zelf misschien als ik afstudeerde — van eerst naar een ontwerpbureau te willen om dan achteraf te merken dat werken bij een lokaal bestuur ook heel boeiend en gevarieerd is, terwijl mijn eerste indruk daarvan anders was. Door mee te doen aan de meeloopstages kan een gemeente die indruk bij studenten bijsturen en laten zien dat het werk bij een lokaal bestuur ook heel gevarieerd en boeiend kan zijn. Het is belangrijk dat we studenten kunnen warm maken voor de job" — Jill Loos, diensthoofd omgeving Stad Herentals

Is uw gemeente bereid om een student zo’n stage aan te bieden in deze periode? Raadpleeg dan dit invulformulier. Daarin noteert u een beknopt promotekstje en vermeldt u de ruimtelijke uitdagingen die de student(en) in uw stad, gemeente of intercommunale kan ontdekken. Daar heeft u tot eind oktober de tijd voor.

In november lanceren we de campagne naar studenten en stellen we hen het aanbod van de gemeenten voor. In de loop van januari laten we weten of we voor uw gemeente een student hebben. Indien ja, brengen wij jullie met elkaar in contact om onderling verder af te spreken welke dagen de student komt ‘meelopen’.

"Het is voor ons de eerste keer dat we meedoen aan de meeloopstage. Het is ons zeer goed bevallen. We kunnen studenten de kans geven om over onze schouder met ons mee te kijken, binnen de werking van een stad, waardoor ze een ander beeld krijgen van werken bij een stad. Dat is heel positief." - Bart Zegers, Stad Bilzen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).