nieuws
openruimtebeker

Openruimtebeker september 2021

Stad Deinze

openruimtebeker
Sep
2021

De Openruimtebeker van september gaat naar de stad Deinze voor de oprichting van het Ruimtefonds, dat jaarlijks gespijsd wordt met € 250.000. Met dat geld zal de stad zonevreemde ‘koterijen’ aankopen en vervolgens slopen. Bewoners die bereid zijn hun afgelegen koterijen te verkopen, zullen er een correcte marktprijs voor krijgen. Hiermee levert Deinze een positieve en inspirerende bijdrage aan aan de verrommeling en ontharding van de Vlaamse ruimte.

De jury vindt het Ruimtefonds een fantastisch idee dat ook door andere Vlaamse gemeenten kan opgepikt worden. Het slopen van koterijen is erg belangrijk in de strijd tegen de verharding van de bodem. Het gaat misschien niet om ettelijke hectaren, maar elke vierkante meter die in Vlaanderen onthard wordt, kan helpen om de grondwaterreserves aan te vullen en ons wapenen tegen lange periodes van droogte.

Wat de jury eveneens waardeert is dat deze lokale politici verder kijken dan hun ambtstermijn. Ze zijn zich bewust van de maatschappelijke kost van de verrommeling en verharding van de Vlaamse bodem en nemen hun verantwoordelijkheid voor de Deinzenaars van de toekomst. Dit gaat immers over een investering die pas op lange termijn zal terugverdiend worden. Burgemeester Jan Vermeulen en Schepen voor Ruimtelijke Ordening Bart Van Thuyne verdienen de openruimtebeker dan ook dubbel en dik.

Namens de open ruimte: bedankt Jan en Bart!

Website Laureaat

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).