nieuws
Vlaamse Planningsprijs

VRP-Planningsprijs 2012

Vlaamse Planningsprijs
Nov
2012

Team Ontwerpend onderzoek | Stad Antwerpen

Uitgereikt op de Werelddag van de Stedenbouw. 15 november 2012, Mechelen

Deze Planningsprijs gaat uitzonderlijk niet naar een concreet ontwerp of een verwezenlijking op het terrein, maar naar de wijze waarop het Antwerpse stadsbestuur de voorbije vijf jaar een cel ‘Ontwerpend Onderzoek’ samenstelde en integreerde in zijn beleid op het gebied van ruimtelijke planning en stedenbouw.

De jury looft de innoverende en anticiperende werking van de dienst, die zich zowel inlaat met de pragmatische uitdagingen van het dagelijkse planningswerk als met grote ruimtelijke uitdagingen zoals de demografische groei of de regionale mobiliteit. Daardoor won het ruimtelijk beleid van Antwerpen aan slagkracht. De cel is ontstaan uit een team dat zich aanvankelijk op bouwblokrenovatie toelegde. Met beleidsvoorbereidend ontwerp doet het team aan afstemming van verschillende beleidsaspecten en aan ontwikkeling van een langetermijnvisie op ruimtelijke ontwikkeling. Het team heeft het zelf over het zoeken naar de juiste afstand ten aanzien van het ruimtelijk beleid: voldoende betrokken om niet vrijblijvend te zijn, met voldoende afstand om voorbij de grenzen van het voor de hand liggende te kunnen kijken.

Volgens de jury overstijgt het werk van het team Ontwerpend Onderzoek de Antwerpse context. De wijze waarop in nauwe samenwerking met zowel beleidsmakers als externe actoren in ontwerpcapaciteit werd geïnvesteerd, is inspirerend voor andere Vlaamse gemeenten maar ook voor buitenlandse steden.

De Planningsprijs werd door Peter Cabus, secretaris-generaal van het departement RWO, uitgereikt aan de Antwerpse schepen voor Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout en het team Ontwerpend Onderzoek. Andere genomineerden waren de ontwerpen voor het Marktplein in Harelbeke en de Zuidboulevard in Waregem, en het Masterplan Nieuw Zuid in Antwerpen.

Juryleden: Michiel Dehaene (voorzitter), Stefan Devoldere, Iris Van den Abbeel, Jeroen Ruitenbeek (NL), Wout Baert, Peggy Totté, Sara Geens en Jeroen De Willigen (NL).

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).