nieuws
oproepen

Wie wint dit jaar de provinciale woonidee-award?

Provincie Antwerpen bekroont jonge ontwerpers met prijs voor innovatieve woonconcepten

oproepen
Aug
2023
Met de woonidee-award, kortweg de WOAW, doet de provincie Antwerpen een oproep naar studenten en jonge ontwerpers. Creatievelingen met innovatieve woonideeën kunnen meedingen naar een startbudget van 5000 euro en worden een jaar lang begeleid door woonexperten.

Laatstejaarsstudenten aan een hogeschool of universiteit en jonge onderzoekers of professionals die een maatschappelijk verschil willen maken, maken een kans op de WOAW. Zij kunnen tot en met 13 oktober hun idee pitchen op 2 A4’s en indienen via de provinciale website.

Het kan gaan om een idee voor een gezonde woonomgeving, over bouwen of wonen in functie van het veranderende klimaat, over een duurzame of circulaire bouwtechniek, een nieuwe bouwmethode die de afvalberg verkleint tot zelfs financieringsmechanismen bij nieuwe woonvormen. Er zijn dus verschillende studierichtingen en beroepsgroepen die zich aangesproken kunnen voelen.

Inhoudelijk moet het idee aansluiten bij minstens twee van de vier thema’s uit de provinciale beleidsnota Wonen:

1. duurzaamheid & circulariteit;

2. ruimtelijke veerkracht & gezondheid;

3. beschikbaarheid & betaalbaarheid;

4. verhuismobiliteit & diversiteit van het woonaanbod.

De laureaat van de WOAW wordt inhoudelijk begeleid door woonexperten en krijgt een startbudget van 5.000 euro om het idee verder te ontwikkelen tot een concreet concept. Na een jaar wordt dat officieel voorgesteld aan beleidsmakers en professionelen uit de woon- en bouwsector die er dan mee aan de slag kunnen gaan.

WOAW 2022

Uit de inzendingen van 2022 kwam een jong ontwerperstrio (Rune Degryse, Cassandra Van Peer en Pieter-Jan Lerno) als winnaar uit de bus. Hun idee bestond uit een flexibel woonconcept dat is gebaseerd op lichtinval, ruimtebeleving en circulariteit.

“De WOAW is voor ons een unieke kans om als jonge ontwerper in the picture te komen met een innovatief woonidee”, aldus Rune Degryse.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).