nieuws
VRP-afstudeerprijs

Winnaar VRP-afstudeerprijs

Proficiat, Laura Dreesen!

VRP-afstudeerprijs
Jan
2023
Ook dit jaar maakten de studenten ruimtelijke planning het de jury van de afstudeerprijs knap lastig. Maar liefst 27 eindwerken werden ingestuurd over zeer uiteenlopende thema’s, van co-creatieve buurten, herbestemmingsprojecten, vergunningenbeleid en complexe projecten, over streetcanyons, curieuze-neuzen in de tuin, ruimtelijke strategieën voor droogtebestrijding, betaalbaar wonen, fietsmobiliteit,… naar circulair bouwen en samenwerking tussen landbouw en natuur. De studenten weten de hedendaagse thema’s alvast duidelijk te grijpen.

Vijf afstudeerwerken stelden stuk voor stuk de rol van de ruimtelijke planner op scherp. Degene die de jury het meest wist te bekoren, was die van Laura Dreesen. Lees haar thesis hier.

Laura Dreesen legde met haar afstudeerwerk een indrukwekkend parcours af. Zij ondersteunde de Kompanen, een bottom-up initiatief rond een buurtvoedselatelier en een netwerk van samen tuinen, plukplekken en akkervelden. Ze deed dit door zichzelf als één van de Kompanen op te stellen en hen gelijktijdig ook een spiegel voor te houden. Ze combineerde daarbij zeer verschillende creatieve werkvormen. In een mural tekende ze de sociale evolutie van de Kompanen die iedere kompaan nu verder kan aanvullen. In een reeks spelkaarten bracht ze alle rollen van de Kompanen en zo de ganse voedsel-community duidelijk in beeld. Die kaarten kunnen ze nu zelf opnieuw schudden, samenvoegen en aanvullen. Ze bracht alle Kompanen samen aan een rondetafel om visie op de toekomst te formuleren. Op die manier slaagde ze erin om samen met de Kompanen een concreet ontwerp voor het buurtvoedselatelier te maken, maar ook een duidelijke voedselstrategie op stedelijk niveau te ontwikkelen. Met deze strategie gaan de Kompanen nu in gesprek met het stadsbestuur. Hiermee treden de Kompanen uit hun individuele percelen en zien ze de ganse stad als hun werkterrein.

De prijs voor het beste afstudeerwerk in 2022 kent de jury dan ook toe aan het werk van Laura Dreesen. Als ruimtelijk planner wordt ze zelf deel van het weefsel van de Kompanen. Ze gebruikt creatieve technieken om inzicht te brengen in het thema voedsel op verschillende schaalniveaus, op niveau van de Kompanen en van de stad. Ze slaagt erin met haar werk de blik van de Kompanen te verruimen van de eigen percelen naar voedsel in het stedelijk weefsel en hier rond het gesprek met het stadsbestuur op te starten. Tijdens het onderzoek verkent en verruimt ze bovendien haar eigen rol als ruimtelijk planner.

Namens de jury

Boris Huyghebaert

Emma De Backer

Griet Celen

Helena Bieseman

Koen Van den Troost

Marjolein Lyssens

Miechel De Paep

Peter Swyngedauw

Simon Verledens

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).