ruimte#

54

menselijk gedrag

Naam Auteur
zijn-haar functie
54
menselijk gedrag
Aug 2022

Met nummer 54 van Ruimte luidden we de VRP-zomer in. Het thema van dit nummer is gedrag. Gedrag van dat vreemde, wispelturige wezen dat niet altijd voor planning vatbaar is; dat luidkeels zijn plaats in ontwerpschetsen en plannen opeist en wel eens onvoorspelbaar uit de hoek kan komen: de mens. Mensen duiken regelmatig op in allerlei renderings, ontwerpschetsen en plannen. Alléén, met z’n tweeën, of in verspreide groepjes. Nooit als een massa. Ze zien er steevast sereen, ontspannen en levenslustig uit. Ze lijken nooit last te hebben van sombere gedachten of vertwijfeling. Nochtans kan dit beeld ervoor zorgen dat de kloof tussen geplande en empirische werkelijkheid soms erg groot wordt.

Des te belangrijker om de mens – beter gezegd de burger – centraal te stellen in omgevingsplanning en stedenbouw. Dit nummer staat dan ook in het teken van menselijk gedrag in zijn ruimtelijke context. Vanuit verschillende invalshoeken (de theoreticus, de antropoloog, de planner en de kunstenaar) kijken we naar hoe menselijk gedrag mee kan spelen in de verwezenlijking van een breed gedragen ruimtelijke transitie. Samen verkennen we de meanderende sporen die wij nalaten, op weg naar onze toekomstige ruimte. Daarbij wensen wij u veel leesplezier!

voorgaande edities

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).